Преслава Виденова от Варна спечели голямата награда Златно яйце и отпечатване

...
Преслава Виденова от Варна спечели голямата награда Златно яйце и отпечатване
Коментари Харесай

Преслава Виденова е тазгодишният носител на Златното яйце в конкурса „Веселин Ханчев“ в Стара Загора

Преслава Виденова от Варна завоюва огромната премия „ Златно яйце ” и печатане на първа стихосбирка в 37-мото издание на Националния юношески книжовен конкурс „ Веселин Ханчев " в Стара Загора. Наградата беше присъдена на 23-годишната поетеса за стихотворението „ Тихата планета “, а премията й беше връчена на тържествена гала в Регионалния исторически музей нощес
„ За мен поезията е нещо доста интимно и дълго време не го споделях с никого. Радвам се, че съм получила схващане. Това е най-ценното и е най-високата премия ”, показа Преслава. 
Втора премия получиха Стефан Кичев, на 23 години, и Мария Игнатова, на 20 години, и двамата от София. Третата премия отиде при 24-годишната софиянка Калина Стоянова. Членовете на журито - Ина Иванова, Иво Рафаилов и Васил Видински, присъдиха и 10 поощрителни награди.
От журито споделиха, че са прочели стотици стихотворения и мъчно са определили най-хубавите, тъй като цялостното показване е било на високо равнище. „ И тази година положителната лирика си личеше от надалеч, сблъскахме се с одобрени почерци и личен жанр “, обясниха още представителите на журито.
142 млади дарования - рекорден брой, се бориха за статуетката „ Златното яйце ” и издаване на първа дебютна книга в тазгодишното издание на състезанието " Веселин Ханчев ", който се провежда от Библиотека „ Родина ”, Къща музей „ Гео Милев и Община Стара Загора.
„ Скъпи другари благодаря ви от сърце, че довечера сте тук измежду нас, тъй като без вас залата щеше да е пуста, без вас този конкурс не би бил толкоз важен и въздействащ “, сподели по време на награждаването Диана Атанасова, шеф отдел „ Култура ” в общинската администрация. Тя цитира думите на огромния старозагорски стихотворец Кирил Христов, че „ без Стара Загора няма българска литература “, като добави, че „ без Националния юношески книжовен конкурс „ Веселин Ханчев " не може да има модерна българска лирика “. Атанасова акцентира, че през годините състезанието се е утвърдил като един от многолюдните литературни празници.
Преди церемонията Иво Рафаилов показа стихосбирката " Навици " на Габриела Манова, която е притежател на Голямата премия от 36-ото издание на състезанието. „ Много значимо в поезията на Габриела е, че вечността в стихотворенията е в безкрайността на сегашния миг и неговата несвършваща повторяемост. Нейната лирика ни споделя, че ние имаме единствено своето в този момент и може би част от предишното си, само че тази част от която се отдалечаваме окончателно “, показа Рафаилов. 
Днес се организира обичайна поетическа работилница, в която дружно работят младите поети и журито.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР